FPGA

Reklamlar

Altera Firması DE2-115 Eğitim Platformu

Öncelikle tüm ziyaretcilere hoşgeldiniz diyorum. Bu yazıyı gelecekte kendinden çok bahsedilecek bir teknolojiye ayırmayı istedim,FPGA.

Burada yazdığım bilgileri, bu sene dersini almaya başladığımız “İleri Lojik” dersi hocamızdan bir  başlangıç yapıp ve internetten toplayarak oluşturduğum bir özet olarak düşünebiliriz 🙂

 

Öncelikle FPGA nedir?

FPGA açılımını türkçeye çevirecek olursak “Alan Programlanabilir Kapı Dizileri” anlamına gelir. İçerisinde dijital elektronik için kullanılabilecek bir çok lojik kapı birimleri,hafıza birimleri vs. gerçeklenebilen ve eşzamanlı çalışan bir sistemdir. Gerek standart kapı ve mantık devreleri gerekse mikroişlemciler bu ünite üzerinde programlama yöntemiyle gerçeklenebilir. Bu da sistemin tamamının kullanılmasına olanak tanımaktadır.

İçerisine istenen diğer özel mimariler oluşturulabilir. Şuan askeri projelerde önemli yer tutmaktadır. En önemli avantajı ise standart işlemci sistemlerinin aksine tamamen paralel bir şekilde, anlık çalışmasıdır. Buna örnek verecek olursak, standart bir pc ile 10 defa tekrarlanan bir döngü içinde, 10 tane toplama işlemi yapmak istesek ve her bir işlem 1 birim zaman alacak olsa, bu işlemin tamamlanması için 100 birim zaman gerekecektir. FPGA kullanarak yapılmak istense, bu işlem aynı fonksiyonu 100 defa yazarak, 1 birim zamanda yapılabilmesini sağlamaktadır. Standart seri programlama mantığıyla bu şekil bir hıza ulaşmak demek aynı anda 100 işlemcili bir pc anlamına gelecektir. Bu hız gerçekten küçümsenmeyecek bir hızdır. Kaldıki yakın zamana kadar kırılması mümkün görünmeyen bir çok kripto algoritmalarınında kırılmasını çok kısa sürelere indirmiştir. Türkiyede bu alanda çalışan kaç firma olduğunu bilmiyorum fakat bir çok üniversitede yüksek lisans seviyesinde bahsedilen bir konu olduğunu duydum.
Bilgilerinize sunulur…

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.mafgom.com/fpga/